D vitamini eksikliği, vücutta yeterli seviyede bulunmayan vitaminin neden olduğu bir sağlık durumudur. Bu vitaminin seviyesi çok düşük olursa, kemik sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir ve en son çalışmalara göre, kardiyovasküler sağlıkta da etkilidir.
İnsanların D vitaminine doğal olarak ulaşmaları iki faktöre bağlıdır:
– Güneş ışığına maruz kalmaları;
– Belirli gıdaları tüketmeleri (örneğin, morina balığı karaciğer yağı).
Normal şartlar altında, insan vücudunun D vitamini ihtiyacını güneş ışığına maruz kalarak karşılaması yeterlidir. Ancak, cilt kanserini önlemek için gerekli olan güneş kremlerinin kullanımı, D vitamininin deride üretimini neredeyse tamamen engellediğinden, diyet yoluyla D vitamin alımı önerilir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ: TEMEL NEDENLERİ
D vitamin eksikliği, aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlerle ilişkilidir:
– Yeterli güneş almamak;
– böbrek veya karaciğer hastalığının varlığı;
– bazı spesifik ilaçların alımı.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 6 BELİRTİSİ
1. SÜREKLİ KAYGI VE DEPRESYON: Çeşitli araştırmalar, düşük D vitamini düzeyine sahip kadınların genel olarak depresyona, kaygıya ve üzüntüye daha yatkın olduğunu göstermiştir.
2. KASLARIN, KEMİKLERİN VE EKLEMLERİN KIRILGANLIĞI: Kas zayıflığı ve eklem/kemik ağrısı, D vitamini eksikliğinin açık belirtileridir.
3. “AĞIZ SAĞLIĞI” SORUNLARI: Diş etlerinin sık sık kanaması ve aşırı diş hassasiyeti de D vitamini eksikliğinin açık belirtileridir.
4. SÜREKLİ UYKU HİSSİ: Yeterli D vitamini düzeyine sahip olmadığında, vücut enerjisel olarak zayıflar ve bu sorunu bize yorgunluk ve uyuşukluk gibi sinyaller göndererek gösterir.
5. RUH HALİ DEĞİŞİMLERİ: D vitamini, ruh halimizi dengede tutabilen nörotransmitere karşılık gelen serotonin üretimini etkiler.
Bu nedenle, bu vitaminin eksikliği kaçınılmaz olarak ani ruh hali değişimlerine neden olur.
6. BAĞIRSAK SORUNLARI: D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin, Crohn hastalığı, kolit, glüten alerjisi ve hassas bağırsak sendromu gibi bağırsak rahatsızlıklarıyla ters orantılı olarak sık karşılaşma ihtimali yüksektir.