1. İhtiyacınız olmayan her şeyi atın, satın ya da bağışlayın
Eğer kaygı düzeyinizi anında düşürecek ve sizi rahatlatacak bir şey varsa, o da sadece bir kullanım amacı veya pozitif bir anlamı olan eşyaları tutmaktır.
2. Organize olun
Her işinizde. Evrak işleriniz dosyalanmalı, faturalarınız kapınıza geldiği gibi düzenlenmeli. Kıyafetleriniz kolayca bulunacak şekilde organize edilmeli, günlük ihtiyaçlarınız her zaman elinizin altında olmalı. Her şeyiniz düzenli olursa, çok sık kullanmadığınız eşyaların yerini tahmin etmekte bile zorlanmazsınız.
3. İhtiyacınız olmayanı tüketmeyin
Bu da ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulmanın diğer ve zor yarısı. Attığınızın yerine işinize yaramayacak bir başka çöp koymayın. Yiyeceğiniz kadar gıda alın, giyecek ve diğer ihtiyaçlarınızda ise dikkatli ve seçici olun. Gerçekten kullanacak mısınız? Gerçekten almak istiyor musunuz yoksa o an onu almak size daha iyi mi hissettirecek? İnanın, güvenilir bir banka hesabı ve öz denetim becerisine sahip olduğunuzu bilmek size çok daha iyi hissettirecek.
4. Kendinizi mümkün olduğunca işinizin önüne koyun
Elbette bazı istisnalar olacak – sorumluluklarınızı yerine getirmek için uykudan önce önemli bir maile vakit ayıracaksınız. Ancak bunu yaparken bile işinizden ve kazandığınızdan ibaret olmadığınızın farkında olmalısınız.
5. Sizi rahatlatan bir şey yapın
Bağdaş kurup oturmak veya nefes egzersizi yapmak size göre değilse, size göre olanı bulun. Elektriğinizi alacak, size anı yaşatacak bir şey yapın. Gerekiyorsa camlar açık müzik son seste uzun bir yolculuğa çıkın. Dans etmekse, odanızda her gün dans edin. Resim yapmaksa, resim yapmaya vakit ayırın.
6. Günlük işleri terapi haline getirin
Örneğin, banyo yapmak… Uzun bir günün sonunda sıcak bir duş ya da uzun bir banyo sizi stresten arındıracaktır. Bunu terapi haline getirmek için birkaç mum yakın, sevdiğiniz bir müzik açın ve rahatlamaya odaklanın.
7. Ajanda tutun
Alıntıları, fikirleri ve sevdiğiniz pasajları kısacası sizi düşündüren ve size ilham veren şeyleri not alacağınız bir defter tutun. İlham, iş, ilişki gibi bölümlere ayırarak aklınıza gelen bütün o küçük şeyleri kayıt altına alabilirsiniz.
8. Günlük tutun
Hayatınızın hikayesini yazmaktan çekinmeyin. Kişisel deftere benzer olsa da günlüğünüze fikirlerinizi, gözlemlerinizi ve sizi etkileyen şeyleri yazabilirsiniz. Geri dönüp baktığınızda sizi en çok etkileyen ve hayatınızda değiştirmek yahut daha çok yapmak istediğiniz şeyleri göreceksiniz.
9. Gece mum yakın
Alevin bizzat kendisi büyüleyici ve rahatlatıcı; evinizin yahut odanızın daha güzel kokmasını sağlayacak ve güzel bir ambiyans katacak.
10. Günlük kahve/çay tüketiminizi ballı limonlu su ile değiştirin
Hem rahatlatıcı hem de çok sağlıklı. Ayrıca daha ucuz ve latteden daha doğal.
11. Nakit ödeyin
Alışkanlık haline gelinceye kadar uygulaması çok zor, ancak bir kez alışınca başka türlü ödemek aklınıza bile gelmeyecek. Ne kadar harcadığınızın bilincinde olmanızı ve bütçenizi aşmamanızı sağlayacak.
12. Negatif insanlarla iletişimi kesin
Ve bunun için özür dilemeyin. Size kaba veya nezaketsiz olduğunuzu söyleyebilirler, o zaman öyle olun. Kendi huzurunuz pahasına başkalarına iyi hissettirmek zorunda değilsiniz.
13. Yemeğinizi kendiniz yapın
Malzemeleri bir araya getirerek bir tarifi uygulamak ve kendi yemeğinizi yapmak sizi sorumlu, güçlü ve insani hissettirecek.
Kaynak: Müthiş psikoloji