Herkesin Sahip Olduğu 16 Süper Güç!

10-astonishing-body-facts-you-definitely-didnt-know-youtube-thumbnail-e1518110572547-1.jpg

Bir insan, doğanın en büyük harikasından biridir. Vücudumuz sürekli incelenmesine rağmen, bilim adamları bu alanda inanılmaz bulgular bulmaya hala devam etmektedir. İnsan vücudunda genellikle göze çarpmayan 16 ilginç gerçekleri sizler için derledik.

  1. 1 Bilim adamları beynin bellek depolama kapasitesinin 1 petabite (veya 1.000 terabayta) eşit olduğunu söylüyor.


    Texas Üniversitesi bilim adamları, bir sinaps (nöronal hücreler arasındaki boşluk)’ın 4.7 bit depolama kapasitesine sahip olduğunu keşfettiler. Bütün sinaps sayısını bilen beyin hafıza depolama kapasitesinin, 1 petabite eşit olduğunu ve daha önce düşünülenden 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu bellek hacmi bir grafik dosyası olarak sunulursa, basılmış versiyonu 7.9 inç genişliğinde ve yaklaşık 253 milyar feet uzunluğunda olacaktır.

  2. 2 Kalp krizi geçirme oranı, pazartesi günleri diğer günlere göre daha yüksektir.


    İsveç bilimsel araştırmaları, pazartesi günleri ve Noel veya Yılbaşı tatili sırasında kalp krizi riskinin diğer günlere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor. En düşük risk olan günler ise; cumartesileri ve yaz ortası (Temmuz)’dır.

  3. 3 İnsan kemikleri betonun birkaç katı daha serttir.


    Kemiklerimiz kompozit bir malzemeden yapılmıştır; aynı zamanda sert ve elastiktir. Kemikler kalsiyum hidroksilapatit (yaklaşık %60) ve kollajenden oluşur. Bu nedenle yapıları kırılmaya karşı dirençlidir.

  4. 4 Kilo vermek için 7,700 kcal çıkarmalısınız.


    Aktif olarak zayıflamaya çalıştığımızda aşırı yağ, karbon dioksit ve suyun içine karışır. Buna enerji salınımı da eşlik eder. 2,1 kilo yağdan kurtulmak için 7,700 kcal’ı yakmanız gerekir. Bu, 10 saatlik sürekli koşu, 16 saatlik yüzme veya 24 saat dans maratonuna eşdeğerdir.

  5. 5 İnsan ciğerlerinin toplam alanı tenis kortunun toplam alanına eşittir.


    İnsan ciğerinin yapısı hava hücrelerini içerir. Gaz değişiminde yer alan kabarcık oluşumlarıdır. Tüm akciğer hava hücrelerinin toplam alanı özetlenebilirse; bir tenis kortunun alanını elde edersiniz.

  6. 6 Sıkıntılar yıllarca sürebilir.


    Erkekler kadınlardan daha fazla bu soruna maruz kalmaktadır. Amerikan Charles Osborne, Guinness Rekorlar Kitabı’nda 68 yıl (1922-1990) kesintisiz olarak kaldı. Onun hıçkırığını bir gün bir şey durdurdu. Bu zahmetli duruma dikkat etmeden Charles tam bir ömür geçirdi. Bir ailesi vardı ve 96 yaşında öldü.

  7. 7 İnsanlar 5’den fazla duyuya sahiptir.


    Tat, görme, dokunma, koku ve işitme elimizdeki tek duyular bunlar değildir. Bilim adamları çeşitli tahminlere göre 9’dan 20’ye kadar duyumuz olduğunu iddia ediyorlar. Bunlar, örneğin zaman duygusu, ısıl algılama (sıcaklık hissi), dengeye duyarlılık (denge duygusu) ve kişisel algılama (kişinin vücudun kendi bölümlerinin konumunu anlama) şeklindedir. Bu son duyuyu test etmek istersek, “nerede olduğumuzu biliyoruz, hiçbir şey görmesek bile” değil mi?

  8. 8 Göz korneası, kan damarı olmayan tek vücut kısmıdır.


    Kan damarı olmaması nedeniyle göz korneası saydamdır. Bu iyi, çünkü varlığı görme engeli olurdu. Bu doku, kendisini çevreleyen vücut yapılarındaki elementlerin difüzyonu sayesinde beslenir.

  9. 9 Çoğu çocuk mavi gözlerle doğar.


    Çoğu bebeğin doğduklarında mavi gözleri olur, ancak renk zamanla değişebilir. Bu durum göz renginden sorumlu melanin ile açıklanmaktadır. Kornea da ne kadar çok melanin varsa, gözler daha koyu olur. Açık tenli bebeklerde melanin miktarı çok azdır. Ancak bu bebeklerde de renk zamanla değişebilir.

  10. 10 Embriyo anneyi iyileştirebilir.


    Kardiyomiyopati geçiren kadınların %50’sinde herhangi bir gelişme olmaksızın gebelik sürelerinde iyileşme gözlemlenmektedir. Bunun nedeni, bir kadının yaralı dokularını restore edebilen bebeğin kök hücrelerinden kaynaklanmaktadır.

  11. 11 Kadınlar erkeklerin iki katı kadar daha fazla göz kırpar.


    Bu farkın nedeninin, hormonal sistemde olduğu kabul edilir. Kadınların östrojen düzeyleri daha yüksektir. Her şeyden önce, bu hormon doğal lubriantların üretimini uyarır. Bu da gözler dahil olmak üzere tüm mukoza zarlarını nemlendirir.

  12. 12 Gözler, hapşırma sırasında bakterilerin içeri girmesine izin vermeyecek şekilde kapanır.


    Çoğu kimse, kafatasının “dışarı atılmış” olacağı için hapşırırken gözlerini açmanın imkansız olduğunu düşünüyor. Gerçek aksini söylüyor. Gözleriniz açıkken hapşırmanın zor olduğu ortaya çıkıyor, ancak yine de mümkün. Gözleriniz yerde kalacak. Bununla birlikte, hapşıran bir kişi belirli bir nedenden dolayı gözlerini kapar: olası bir bakteri istilasından korunmak için.

  13. 13 Sabaha kıyasla, akşamlarınkinden 0.4 cm daha uzunsundur.


    Gün boyunca, dikey bir konumdayken, intervertebral diskler ağırlık baskısı nedeniyle daha incedir ve sertleşir. Uyurken diskler normal ebat ve durumlarına geri dönerler. Bu yüzden sabah biraz daha uzunuzdur.

  14. 14 İnsan kulakları molekülleri “duyma” yeteneğine sahiptir.


    Emin olmak istiyorsanız, gözlerinizi kapatın ve birinden,  bir bardağa biraz soğuk su, diğerine biraz sıcak su dökmesini isteyin. Kesinlikle sesler arasındaki farkı duydunuz, değil mi? Her iki durumda da, sıradan su kullanılır. Ancak fark, moleküllerin hızındadır.

  15. 15 Hiçbir egzersizin garantisi yoktur.


    Mide kasları için egzersiz yapan çok sayıda insan var, ancak sonuç hüsran. Görünüşümüz, vücut yağ yüzdesine de bağlı. Rakamlar erkekler ve kadınlar için farklıdır. Bu durum erkeklerde % 3-6, kadınlarda ise % 8-12 ile görülür.

  16. 16 Gözde birden fazla göz bebeği olabilir.


    Sorun “çok yalınlık” olarak adlandırılır. Birinin 2 veya daha fazla bebeği varsa, bu daha çok sahte bir etkidir. Korneadaki tek bir “delik” insanların işini görür. Bundan sonraki tüm ilave delikler görmeye için hiçbir etki etmez.