Site icon Baykush.net

Bilmeniz Gereken 12 Psikolojik Gerçek – Ancak Bu Bilgileri Kendinize Saklamalısınız

Yakın zamana kadar, Psikoloji ve felsefenin el ele gittiğine inanılıyordu, 1870’lerde psikoloji bağımsız bir bilimsel disiplin haline geldi. O zamandan beri teknolojik gelişmeler sayesinde çok şey öğrendik ve çok şey anladık. Bugün sizler için bilmeniz gereken 12 psikolojik gerçeği hazırladık.

1. Hedeflerinizi başkalarına duyurursanız, motivasyonunuzu kaybettiğiniz için onları gerçekleştirme olasılığınız daha düşüktür.

1933’te, amaçlanan hedefler açıklandıktan sonra, insanların motivasyonlarını kaybettikleri için onları yerine getirme olasılıklarının daha düşük olduğunu kanıtlayan testler yapıldı. Bunun, bir kişinin kendi kimliğini o kadar tatmin ettiği için, bu hedeflere ulaşmak için zorlanmayacağı düşünülmektedir.

2. Çoğu insanın favori bir şarkısı vardır çünkü onu yaşamlarında duygusal bir olayla ilişkilendirirler.

Müziğin duyguları doğrudan etkilediği iyi bilinmektedir. Yakın tarihli bir çalışma, bu ifadeyi doğrulamaktadır.

3. Müzik, dünyayı nasıl algıladığınızı etkiler.

Groningen Üniversitesi’ndeki yeni bir çalışma, müziğin algı üzerinde çarpıcı bir etkisi olduğunu gösterdi. Çalışma, insanların çeşitli müzik besteleri dinlerken mutlu ve üzgün yüzleri “görme” becerisine odaklandı. Özellikle mutlu ya da hüzünlü müzik dinlemek dünyaya bakışımızı değiştirebilir.

4. Araştırmalar, başkalarına para harcamanın, kendinize harcamaktan daha fazla mutluluk getirdiğini göstermiştir.

Harvard Business school’dan yapılan bir araştırma, insanların başkalarına para verdiklerinde daha mutlu olduklarını buldu. Tabii ki, bu söylemeye gerek yok, çünkü insanların Yeni Yıl hediyelerimize nasıl tepki vereceğini daha canlı bir şekilde hayal ediyoruz.

5. Mülk üzerinde para harcamaya daha istekli olursunuz.

Mutluluk giderek daha popüler bir araştırma alanı haline geliyor ve birçok duygusal iyilikle ilgili bilimsel çalışma bunu yapıyor. Bu da insanların tatil veya belirli olaylara katılmak gibi kendilerini mutlu eden şeyleri, mülk (mülk gibi) elde etmek için feda ettiklerini göstermiştir.

6. Günümüzde çocuklar strese daha yatkındır ve lise öğrencileri 1950’lerde ortalama psikiyatri hastaları ile aynı endişe düzeyindelerdi.

Genel popülasyonun yaklaşıkb % 49’u kaygı, depresyon veya madde bağımlılığı yaşıyor. Özellikle, kollektif insan ırkının her on yılda giderek daha endişe verici hale geldiğine dair kanıtlar var ve bunun birçok nesnel nedeni var. Örneğin, insanlar daha az hareket eder, daha az iletişim kurar, işleri daha sık değiştirir ve daha sık yalnız yaşar.

7. Kendinizi mutlu insanlarla çevrelemek sizi daha mutlu eder.

Hepimiz biriyle güldüğümüz bir durumdaydız çünkü kahkaha bulaşıcıdır. Yeni bir çalışma, stres ve mutluluğun bulaşıcı olduğunu ve her türden grupta kalmanın bizi doğrudan etkilediğini göstermektedir.

8. 18 ile 33 yaş arasındaki insanlar strese en açık olanlardır. 33 yaşından sonra, stres seviyeleri azalır.

Amerika’da Amerikan Psikologlar Derneği tarafından 2012’de yapılan bir araştırmaya göre, 18 ila 33 yaşları arasındaki insanlar çok büyük stres yaşarlar ve bu stres her yıl artar.

9.Kendinize iyi bir gece uykusu çektiğinizi söyledikten sonra, uyanık olsanız bile, hala daha iyi bir performansa sahip olursunuz.

Hepimiz bir iki saat daha uyumak istediğimiz bir durumdaydız. Deneysel psikoloji Dergisi’nde yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, hastalara daha hızlı REM uykusuna sahip oldukları söylendiğinde (yapmadıklarında) belirli bir testi daha iyi performans gösterdiklerini buldu. Buna «plasebo uykusu»diyorlar.

10. Akıllı insanların kendilerini hafife alma olasılıkları daha yüksektir, cahillerin ise iyi olduklarını düşünmeleri daha olasıdır.

Dunning Krueger etkisi olarak bilinen, bazı vasıfsız insanların harika olduklarını düşündükleri ve yeteneklerine gerekenden daha yüksek değer verdikleri gerçeğinden oluşur. Öte yandan, bazı yüksek nitelikli insanlar, kendileri için kolay olanın başkaları için de kolay olduğuna inanarak genellikle yeteneklerini küçümserler.

11.Geçmiş bir olayı Hatırlarsanız, aslında olayın kendisini değil, onu hatırladığınız son zamanı hatırlarsınız.

Beynin nasıl çalıştığına dair ilginç bir bakış, hafızaya sahip olduğumuz her seferinde onu biraz dönüştürdüğümüzdür. Northwestern Medicine tarafından yapılan son araştırmalar, zaman içinde anılara sık sık başvurmanın onları daha az doğru hale getirdiğini göstermiştir.

12. Yabancı bir dilde düşünürseniz kararlar daha rasyonel hale gelir.

Chicago Üniversitesi tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve Kore vatandaşları üzerine yapılan son bir araştırma, yabancı bir dilde düşünmenin derin ve yanıltıcı önyargıları en aza indirdiğini göstermiştir.

Exit mobile version