Beynin perde arkasına nasıl girilir, içgüdülerin kararlarımızı nasıl yönettiğini ve neden çevremizdeki dünyayı nasıl algıladığımızı tam olarak nasıl anlayabiliriz? Aşağıdaki 5 psikolojik etki, insan beyninin nasıl işlediğine dair gizli bir dünyaya geçmenizdir.
1.Hatalar yaparken başkaları tarafından daha çok seviliyorsunuz.
Hiç hata yapmayanlar, bize hata yapanlardan daha az sempatik görünüyorlar. Hatalar sizi daha insani ve çekici yapar. Mükemmellik mesafe ve can sıkıcı bir yenilmezlik havası yaratır. Bu “toplam başarısızlığın etkisi” psikolog Elliot Aronson tarafından kontrol edildi.
Teste katılan kişilerin kayıtlarını dinledi. Bazı kayıtlar, bazı katılımcıların bir fincan kahveyi düşürmüş olduğu gibi geldi. Sonuçlar ise, kahvenin en güzel olarak adlandırılanlar olduğunu gösterdi.
2.Büyük beklentiler yeni bir gerçeklik yaratır.
Bir şeye inanırsan, bir gün olacak. Bu Pygmalion etkisi (Beklenti Etkisi) olarak adlandırılır. Psikolog Robert Rosenthal onu okulda araştırdı.
Yılın başında öğretmenlere, çok yüksek IQ test sonuçları olan öğrencilerin bir listesini gösterdi. Ancak bu liste doğru değildi, Rosenthal basitçe öğrencilerin isimlerini rastgele seçti.
Yıl sonunda, diğerlerinden belirgin şekilde daha iyi sonuçlar veren bu okul çocuklarıydı.
Öğretmenlerin bu çocuklar için beklentileri daha yüksekti ve bu beklentiler yeni bir gerçeklik yarattı. Rosenthal, keşfini şu şekilde açıkladı: Birinin diğerinden beklediği şey, kendi kendine yeten bir kehanete dönüşebilir.
3.Seçim büyüdükçe, ondan memnun olma ihtimalimiz azalır.
Alıcının pişmanlık duyduğunu biliyor musun? Bir şey alırsın ve sonra üzülmeye başlarsın: 2 hafta içinde daha ucuz veya başka bir model satın alabilirsiniz.
Nihai kararımız kesinlikle doğru olsa bile – çok fazla seçeneğimiz olursa mutsuz olabiliriz. Bu, “seçim paradoksudur”: seçim çok büyük olduğunda – çözümden memnuniyet bulmak zor olabilir.
4.Ne kadar çok insan yardıma ihtiyacınız olduğunu görürse, size yardımcı olma ihtimalleri de o kadar düşük olur.
Yardıma ihtiyacınız varsa – onu kalabalığın içinde aramayın. “Tanık etkisi” işe yarayacak.
Psikologlar Bibb Latan ve John Darley tarafından bu konu araştırıldı. Konu tek tanık olduğunu düşündüğünde,% 85’i kurtarmaya koştu. Yakında 1 kişi daha varken -% 65’i yardım almak için koştu. Konu 4 tanık daha olduğunu bildiğinde, sadece% 31’i kurtarmaya geldi.
Genelde, bir kaza veya bir suça tanık, mağdurlara yardım etmeye çalışmaz: herkes başkalarının polisi arayacağını düşünür, vb. Ama tek tanık, yalnızca yardım edebileceğini anlar ve çok daha kararlı davranır.
5.Hatalarınız düşündüğünüz kadar belirgin değil.
Bize her zaman baktıkları hissi sadece bir hayal gücü oyunudur. Paranoya ve her hata yaptığımızda hissettiğimiz şüphe, gerçeği yansıtmamaktadır. İnsanlar bizim hatalarımızı düşündüğümüzden daha az fark eder.
Bu “spot ışığı etkisini” test etmek için bir psikolog ekibi bir grup denekten bir gün boyunca garip bir tişört giymelerini istedi ve ardından kaç kişinin bunu fark ettiğini değerlendirdi.
Test puanları gerçek sayıdan iki kat daha yüksekti. Düşündüğünüzden çok daha az ilgi odağı vardır. Bunu bilerek, halka açık yerlerde çok daha sakin hissedebilir ve kendiniz olabilirsiniz.