Site icon Baykush.net

Beyin sağlığını korumak için neler yapmalısınız?

Kişi mutlu olduğu ve kendini iyi hissettiği zaman bazı hormonal değişimler yaşanıyor. Bu değişimler beyin sağlığını doğrudan etkiliyor!

Okumak, yeni fikirler üretmek, yeni arkadaşlar edinmek beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Şefkatli, sevecen olmak, insanlara yardım etmek, insanlarla kavga etmemek, iyilik yapmak, insanları sevmek ve çok pozitif düşünmek lazım.

Anın tadını çıkarın

Kişi anı yaşamıyorsa bir geri adım atıp niye ben anı iyi yaşamıyorum diye kendini sorgulaması gerekir. İçtiğiniz çayın değerini anlamanız lazım, yaptığınız sohbetinin değerini anlamanız lazım, gezdiğinizi sindirmeniz gerekiyor. Anı yaşamak için 5 püf nokta

Okuyun, yeni fikirler üretin

Endişe ve kuşkulardan uzak durulması gerekiyor! Beyni çalıştırmanın en iyi yöntemlerinden biri de okumak ve araştırmaktır. Kişinin baktığını görmesi, baktığını algılaması, algılandığını yorumlaması çok önemli.

Kişi yorumlarken yeni fikirler üretir. Beynin üretken hale getirilmesi lazım. Bir şeyi öğrenip bir şey öğretmek gerekiyor. Kişinin bir şeyi gördükten sonra onu nasıl yaparım diye düşünmesi lazım.


Beyin sağlığı için uyku çok önemli!

Rahat uyumak lazım, bunun için de kabus görmeyecek şekilde günlük hayatı güzel geçirmek ve huzurlu olmak şart.

Yeni arkadaşlarla yeni bağlantı kurun

Beynin yeni bağlantılar kurması, beyin sağlığı üzerinde önemli etkiler oluşturuyor. Yeni arkadaşlar edinerek yeni konneksiyonlar (Bağlantılar) oluşturabilirsiniz. Çevrenizi kısıtlı tutup 3-5 insanla sohbet edip kabuğuna çekilmek yerine daha geniş çevreye ulaşmak, daha çok kişiyle beraber olmak lazım.


Kişi o geniş konneksiyonları kurduğu zaman, o geniş konneksiyonlara bütün isteklerini, arzularını, iyi niyetlerini gönderip onlardan da aynı tepkiyi alırsa mutlu olur, kendini iyi hisseder çevreyle oryantasyon, uzayla oryantasyonun ve evrenle oryantasyonu yapmış olur.

Kişinin içindeki güzel duygular hep bir mertebe yukarı çıktığı zaman yani iyilik yaparak, insanlarla iyi iletişim kurarak, onları kandırmadan iyi şeyler yaparak konneksiyonları devam ettirdiği zaman kişi zaten rahatlayacak hale geliyor.

O zaman Tanrı’nın seni görmek istediği bir vasıfta olduğunu söylüyorsun ve yüzüme iyi bakıyorsan, temizliğine dikkat ediyorsan, kendine baktığın gibi başkalarına aynı şekilde bakıyorsan, göz bakışıyla da iyi olduğunu gösterebiliyorsan o zaman o kafa o beyin her zaman görmeyi arzuladığın manzaranın içerisindeki akarsular gibi akıyordur.

Çağlayanlar gibi beyin içerisindeki, zihnin ve hafızandaki bütün bilgiler gayet güzel bir armoni içerisinde gidiyordur, beyin daha iyi işliyordur ancak kin ve nefretle, başkasını kandırmak için 40 tane tilkinin kuyruğunu birbirine dolaştırmadan beyninde her türlü melaneti düşünüyorsan bir gün bir yerinde sorunlar çıkar.

İyi insan olmak beyin sağlığını koruyor

İyi insan olmak, iyi düşünmek ve sevgiyle beyin sağlığını koruyabilmek mümkün. Örneğin bir büyükbaba torununu seviyorsa o an büyük bir mutluluk yaşıyor. Mutlu olunca içeride birtakım hormonal değişimler oluyor. O anda hiçbir şey düşünmüyor. Kaygı duyduğu, kuşku duyduğu, sinirlendiği, endişe ettiği, hiçbir şey o an aklına gelmiyor.


Sağlıklı yaşamak beyni de sağlıklı tutuyor

Sağlıklı bir beyin için sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, doğru ve dengeli beslenmek de çok önemli! İnsan hareket üzerine kurgulanmış bir varlıktır. Hem beden sağlığı hem de zihin sağlığı açısından hareket şarttır.

Bu yürüyüş, yüzme, jimnastik, basit egzersizler ve Uzakdoğu yaşam sanatı Tai-chi şeklinde olabilir.

Bedene egzersiz yaptırmak, bu egzersizler sırasında zihni dinlendirmek ve arıtmak çok önemlidir. Bir şeye inanarak, niyet ederek hareket etmek en yararlısıdır. İyice doymadan yemekten kalkmak, dengeli beslenmek, karbonhidrata ve şekere yüklenmeden beslenmek ve beyin sağlığını korumak açısından önemlidir.
(Yazar: Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy)

Kaynak

 

Exit mobile version