Site icon Baykush.net

Cilt Ve Sinir Bozuklukları, Alerjik Reaksiyonlar Ve Kaşıntılı Cildin Diğer 3 Nedeni

Kaşıntılı cilt herkeste olur ve çoğu durumda endişelenecek bir durum yoktur, çünkü çoğu vaka giysilerle veya biraz kuru ciltle ilgilidir. Kaşıntıyı tarif etmenin en iyi yolu, geliştirdiği kaşıntıya acil ihtiyaç duyulmasıdır. Böylece kazıma ihtiyacı duyduğunuzda kaşıntılı cilt olarak nitelendirilebileceği sonucuna varılabilir. Bununla birlikte, kaşıntılı cilt, cilt hastalıklarının bir belirtisi ve hatta altta yatan ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kaşıntılı bir cildin, nedeni belli değilse, profesyonel bir tanıya ihtiyaç duyar. Kaşıntı tüm yaş gruplarında yaygındır, ancak yaşlıları biraz daha fazla etkiliyor gibi görünmektedir.

Belirtiler:

Kaşıntılı cilt derinin belirli bölgelerini (lokalize) etkileyebilir ve nadiren tüm vücudu (genelleşmiş) etkileyebilir. Ayrıca, nedene bağlı olarak, cilt üzerinde herhangi bir fiziksel semptom üretebilir veya bölgesel kabarcıklarla birlikte kırmızı ve kaba olabilir. Kaşıntılı cildet esas olarak aşağıdaki semptomlara eşlik edecektir:

– Kızarıklık;

– Kabarık cilt ve kabarcıklar;

– Kuru, çatlamış cilt;

– Pullu deri.

Kaşıntı, neyin neden olduğuna bağlı olarak birkaç dakikadan uzun bir süreye kadar sürebilir. Kazıma, yaralanmalara ve enfeksiyonlara yol açabileceğinden, her iki durumda da cevap değildir.

Nedenler;

Kaşıntı nedenleri deri bozuklukları, alerjik reaksiyonlar, sinir bozuklukları, ilaç reaksiyonları iç organları etkileyen hastalıklara kadar uzanır.

1. Cilt Hastalıkları

Her şeyden önce, kuru cilt başlı başına bir cilt hastalığı olmasa da en yaygın neden olarak belirtilmelidir. Etkilenen bölgede rahatsız edici semptomları yoktur, yaşlılık, aşırı yıkama ve duş nedeniyle oluşur.

Deri koşulları kendi belirgin semptomları ile birlikte gelir ve çoğunlukla lokalizedir. En yaygın olanları:

– Dermatit: cilt iltihabı;

– Egzama: döküntü ve pullu bir cilt ile karakterize kronik bir hastalık;

– Sedef hastalığı: cilt kızarıklığı ve tahriş eşliğinde bir otoimmün hastalık.

Enfeksiyonlar ayrıca suçiçeği, kızamık, mantar döküntüleri, vb. Gibi şiddetli kaşıntı olan cilt bozuklukları olarak da ortaya çıkabilir.

2. Alerjik Reaksiyonlar Ve Tahriş

Alerjik reaksiyonlarda ve tahriş edicilerde, cildi kaşıntılı ve kırmızı yapan madde ile temastır. Bazı bitkiler, böcekler ve malzemeler nüfusun çoğunluğu için yaygın bir tahriş edicidir:

– Zehirli Sarmaşık;

– Meşe;

– Sivrisinekler;

– Yün;

– Parfümler;

– Sabunlar ve boyalar.

Belirli bir maddeyle her temasta kaşıntı hissederseniz, alerjik bir durumunuz olabilir. Böyle bir durumda bir doktora başvurmanız şiddetle tavsiye edilir. Yiyecek alerjilerinin bile kaşıntılı cilde neden olabileceğini unutmayın.

3. Sinir Bozuklukları

Sinir sistemini etkileyen hastalıklar kaşıntılı ciltler için iyi bilinen bir suçludur. Bazıları oldukça ciddidir, bu nedenle kaşıntı kalıcı ise, uzman bir tıbbi görüş almaktan çekinmeyin.

– Şeker hastalığı;

– Çoklu skleroz;

– Zona;

– Nöropati.

4. Tıp Reaksiyonları

Antibiyotikler, antifungaller, hatta ağrı kesicilerin döküntülere ve genel kaşıntıya neden olduğu belgelenmiştir.

5. İç Organ Hastalıkları

Kaşıntılı cilt nedenleri ilerledikçe, iç organ hastalıkları için çok tehlikelidir. Genellikle genelleştirilmiş kaşıntıya neden olurlar, ancak ciltte az veya hiç gözlemlenebilir semptom yoktur. Bunlar şunları içerir:

– Karaciğer hastalığı;

– Anemi;

– Lösemi;

– Tiroid bezi koşulları;

– Lenfoma;

– Şiddetli böbrek yetmezliği.

Acil Tıbbi Yardım Ne Zaman İstenmelidir.

Bazı durumlarda, hızlı tepki vermek, doktorunuza veya bir dermatoloğa danışmanız en iyisidir. Bazı belirtiler acil doktor randevusu gerektiren bir alarm olarak hizmet etmelidir. Aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız en kısa sürede bir doktora görünün

– İki haftadan fazla süren kaşıntı;

– Günlük hayatınızı engelleyecek şekilde olan kaşıntı;

– Kaşıntı gelir ve açıklanamaz bir şekilde gider;

– Yorgunluk, kilo kaybı, ateş, bağırsak hareketlerinde değişiklikler.

Exit mobile version