Site icon Baykush.net

Sağlıklı Bir Yaşamın 10 Altın Kuralı

Hastalığın önlenmesi, sağlık ve uzun ömürlülük konusunda ciddi olan herkes, nasıl sağlıklı bir yaşam sürebileceklerini merak etmelidir. Temel bir konuya sahip olduğunuzda sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek oldukça kolaydır.

Birçok insan bu şekilde yaşamanın sadece sağlıklı beslenme ya da düzenli egzersiz ile ilgili olduğuna inanmaktadır. Ancak, bundan çok daha fazlası var.

Sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal olarak sizin iyiliğinize özen göstermelidir.

Bu yazıda, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmenize yardımcı olacak 10 altın kuraldan bahsedeceğiz.

1. Sağlıklı Bir Diyet Yemek

Sağlıklı yaşamın temel dayanağı iyi beslenmedir. Sağlıklı beslenme, daha fazla taze meyve, sebze tüketmeyi ve dengeli bir beslenmeyi gerektirir. Karbonhidrat bakımından zengin öğünlere yağsız proteinlerle eşlik etmelisiniz. İşlenmiş yiyeceklerden kaçının. Besin değeri düşük olan ve vücudunuz için zararlı olan beyaz pirinç, makarna ve beyaz ekmek gibi karbonhidrat ve rafine tahıl tüketiminizi azaltın.

Bunun yerine, besinleri hala sağlam olan kahverengi pirinç ve kahverengi ekmek gibi rafine edilmemiş kompleks kahverengi karbonhidratları tercih edin. Yağlı, şekerli yiyecekler, asitli ve kafein alımınızı azaltın. Sağlıklı bir diyet sizi beslenme veya kalp hastalıkları, obezite ve diyabetten uzak tutar.

2. Egzersiz Yapın

Spor salonuna gitmek için zamanınız yoksa sorun değil. Egzersiz rutininizin bir parçası olarak yapabileceğiniz ve sağlıklı yaşam hedefinizde hala bir fark yaratabileceğiniz başka basit şeyler de var. Örneğin, oturma odanızda dans edebilir, çocuklarınız veya köpeğinizle parka yürüyebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilir, bisiklete binebilir ya da yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bunu her gün yaparsanız, faydalarını göreceksiniz.

3. Yeterince Uyuyun

Yorgunluk, şişmanlık, diyabet, ayrıca kalp ve bağışıklık yetersizliği hastalıkları gibi sağlık sorunlarından kaçınmak için 7 ila 9 saatlik iyi ve kaliteli bir gece uykusu almak esastır.

Günlük işlerinizi yaparken uyumakta güçlük çekiyor ve kendinizi uykusuz hissediyorsanız, bu teknikleri deneyin: Yatmadan önce kafein ve nikotin gibi uyarıcı maddeler kullanmaktan kaçının; yatak odanızı karartın ve uykudan önce basit egzersizler yapın.

4. Meditasyon Yapın

Akıl sağlığınız, düşünme biçiminizi, duygularınızı ve davranışınızı değiştirerek yaşam kalitenizi etkiler. Meditasyon, zihninizi eğitmenin bir yoludur. Kendinizi stresli ve boğulmuş hissettiğinizde meditasyon yapmak size iyi gelecektir.

Hayatı olduğu gibi kabul ederek, zihninizi ve ruhunuzu sakinleştirip stresi yönetme yeteneğini kazanmanıza yardımcı olur.

5. Tütün Kullanımını Önlemek

Hem aktif hem de pasif tütün içiciliği sağlığınızı tehlikeye sokar. Tütün iç organlarınızı etkiler, böylece yaşam beklentinizi azaltır.

Yaşam kalitenizi arttırmak için tütün ürünlerini bırakın.

6. Aşırı Alkol Kullanımından Kaçının

Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsanız, alkollü içecek tüketiminizi sınırlamanız gerekir.

Aşırı alkol kullanımı, uyku kaybı, iştahsızlık, karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve ölümcül otomobil kazaları gibi olumsuz sonuçlara neden olur.

7. Bol Bol Su İçin

Vücudumuzun % 60’ı sudan oluşuyor. Günde 8-10 bardak su içmeniz gereklidir. Vücudunuzdaki atıkların giderilmesi, besinlerin ve oksijenin dolaşımının birçok yararı arasında dolaşımını sağlaması gerekir. Düzenli olarak su içmeyi hatırlatmak için portatif ve tekrar kullanılabilir bir su şişesini görebileceğiniz bir yerde tutun.

8. Boş Zamanlarınızda Aktivitelere Katılın

Zamanınızın bir kısmını sizi ilgilendiren şeyler yaparak geçirin. Daha fazla okuyun, seyahate çıkın, alışveriş yapın, arkadaşlarınızla zaman geçirin ve en sevdiğiniz spor aktivitelerine katılın.

Bu eylemler, stresi azaltmanızı, hayatınızın tadını çıkarmanızı ve daha mutlu hissetmenizi sağlar.

9. İyi İlişkiler Kurun

Sağlıklı bir yaşam sürmek için, kendinizi diğer sağlıklı insanlarla çevrelemeniz gerekir. Kendinizi yalnızca aşağı çeken toksik ilişkilerden ve arkadaşlıklardan uzak tutun.

Sizinle aynı hedefleri paylaşan arkadaşlarınızdan ve ailenizden gelen sosyal destek, daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürme hedefinize ulaşmak için sizi daha motive edecek ve teşvik edecektir. Yürüyüşleri veya sağlıklı yemekleri planlarken size yakın olan kişileri dahil edin.

10. Olumlu Düşünün

Olumsuzluktan uzak durun ve yaptığınız her şeyde olumlu bir tutum sürdürmeye odaklanın. Enerjinizi başkalarının ne düşündüğünü önemsemeye harcamayın, çünkü kendiniz hakkında hissettiğiniz şeyler SİZİ etkileyen seçimler yaparken önemli olan tek şeydir.

Kendinize öncelik verdiğinizde genel refahınızı arttıracaksınız. Hem Küçük hem de büyük başarılarınızdan her zaman mutlu olun.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek çok önemlidir. Genel refah alışkanlıklarınızı geliştirmek için seçtiğiniz aktiviteleri yapın ve bunları günlük rutininize dahil edin. Daha iyi sonuçlar elde etmek için, her seferinde bir eylem seçin, günlük rutininizin bir parçası oluncaya kadar tekrarlayın, ardından başka bir tane seçin.

Geliştirilmiş iyi bir ruh hali, daha az stres, daha fazla enerji, daha az hastalık keyfine varacaksınız ve daha uzun süre yaşayacaksınız.

Exit mobile version