Her yıl ekim ayında gerçekleşen Orionid meteor yağmuru bu gece zirve noktasına ulaşıyor. Peki bu göktaşı yağmuru Türkiye’den de izlenebiliyor mu? Orionid meteor yağmuru saat kaçta başlıyor?
ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?
Her yıl ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmuru, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutundan fırlayan göktaşlarının atmosfere girip yanarak düşmesiyle oluşuyor. ‘Orionid’ olarak anılmasının sebebi ise, bu meteorların, gökyüzünün en belirgin takım yıldızlarından biri olan Orion’un (Avcı) bulunduğu yerden geliyorlarmış gibi görünmeleri…
SAAT 23.00’TEN İTİBAREN İZLENEBİLİR
Hava bulutsuz ve açık ise Orion’un doğudan yükseldiği saat 23.00’ten itibaren gözlemlenmeye başlayacak olan meteor yağmurunun en net görüneceği saatler ise gece yarısından sonra 01.00 ila 04.00 saatleri arasında olacak.
20 EKİM İLA 22 EKİM ARASI EN ŞANSLI ZAMANLAR
Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.
En son 1986’da Dünya’dan gözlemlenen Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.
Halley’in kuyruğundaki cisimlerden kaynaklanan bir meteor yağmuru daha var: Eta Akuarid… Kova takımyıldızı bölgesinden geliyor gibi görünen Eta Akuarid göktaşı yağmuru ise mayısta gerçekleşiyor .
GÖKYÜZÜNDE NE TARAFA BAKMAK LAZIM?
Saat 23.00’ten sonra doğu yönünde, birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde, ‘Orion kemeri’ (Orion kuşağı) olarak anılan, üst üste dizilmiş üç yıldız vardır (üstte yuvarlak içinde). Bu yıldızları bulduktan sonra onların soluna doğru baktığınızda yine kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görülür. Bu yıldız, Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.
Orionidler’in dağıldığı nokta yaklaşık olarak Betelgeuse yıldızının bulunduğu bölgedir. Ama meteorlar bu bölgede her tarafa doğru yayıldığından gökyüzünün her yerinden Orionidleri görebilirsiniz.
GÖZLERİNİZİ KARANLIĞA ALIŞTIRIN
Meteor yağmurunu daha iyi izleyebilmek için, şehir ışıklarından ve güçlü ışık kaynaklarından mümkün olduğunca uzakta olmak gerekiyor. Gözlerinizin karanlığa alışması için biraz zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, görme olasılığı da artacaktır.
SAATTE 30 KADAR GÖKTAŞI GÖRMEK MÜMKÜN
Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Avcı takım yıldızları doğrultusunda, şehir ışıklarından arınmış bir gökyüzünde, güneybatı ufuktan yukarı doğru üçte ikilik kısmı gözlemlerseniz saatte 30 kadarını görebilirsiniz.
4-17 ARALIK’TA GEMİNİD GÖKTAŞI YAĞMURU VAR
Orionid meteor yağmurundan sonra 4-17 Aralık’ta Geminid gök taşı yağmuruna sıra gelecek.
METEOR YAĞMURU NEDİR?
Meteor yağmuru, meteorların Dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır. Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir.
Kaynak:posta.com.tr