Çoğu insan zekanın geliştirilmesi gerekmediğine inanır. Doğumla verildiğini ve her zaman akıllı bir insan olacağını düşünür. Ama bu düşünce bizim kim olduğumuzu değiştiremeyeceğimize inanmamızı sağlıyor. En son araştırmalar, potansiyelinizi ve genel zekanızı artırabileceğinizi doğrulamaktadır.
İşte daha zeki olmanıza yardımcı olacak 7 faydalı hobi;
1. Yabancı Bir Dil Öğrenmek.
Yapılan araştırmalar, iki dil konuşan insanların bulmacaları sadece bir dil bilenlerden daha iyi çözdüklerini göstermiştir. Her dilin kendi yapısı ve düşünme şekli vardır. Ve beyninizdeki bu diğer düşünce üzerindeki etkisi onun yeteneklerini genişletir.
2. Fiziksel Aktivite.
Birçok insan sporun sadece vücuda yardımcı olduğunu düşünür.Aslında, egzersizler sırasında, beyninizin hücreleri konsantrasyon, öğrenme ve hafızayı arttıran bir proteine maruz kalır. Yük küçük olsa bile düzenli olarak egzersiz yapmak önemlidir.
3. Zihin Eğitimi.
Beyninizi eğitmenin pek çok yolu var. Cep telefonunuza Sudoku, bulmaca ve bilmeceler indirebilirsiniz. Video oyunları bile daha çok düşünmenizi sağlar.
Bütün bunlar nöroplastisitenizi arttırır. Nöroplastisite, beyninizin yeniden düzenleme ve yeniden yapılanma yeteneğidir. Yeni şeyler öğrendiğinde, sorunları çözmenin farklı yollarını aramaya başlar. Bu sayede bilginizi geliştirir ve genel bilişsel yeteneklerinizi güçlendirirsiniz.
4. Kitap Okumak.
Ne okuduğunuz önemli değil. Bu zaten size fayda sağlayacaktır. Kitap okumak;
– Stresi azaltır;
– Kendini algılamayı geliştirir;
– Ufkunuzu artırır;
– Çevrenizdeki dünyayı bilmenizi sağlar;
– İpuçlarını bir araya getirir ve günlük yaşamda çözümler bulmanıza yardımcı olur.
5. Bir Müzik Aleti Çalmak.
Beyninizi güçlendirmenin en iyi yollarından biri bir müzik aleti çalmaktır. Sayısız araştırma, müzisyenlerin genel olarak yaratıcı ve bilişsel olarak daha gelişmiş motor becerilere sahip olduğunu göstermiştir. Kaç yaşında olursanız olun, bir enstrüman üzerinde ustalaşırsanız daha zeki hale gelebilirsiniz.
6. Kümülatif öğrenme.
Kümülatif öğrenme, geleneksel öğrenmeden daha etkilidir. Genellikle öğrenciler sınavdan önceki gece bir şeyler öğrenmek için geleneksel öğrenmeyi kullanırlar. Bu,da sınav günü geldiğinde her şeyi unuttuğumuz gerçeğine yol açar. Kümülatif öğrenme ise doğru öğrenme tekniğidir. Öğrendiğiniz her şeyi unutmamanızı sağlar. Öğrendiklerinizi periyodik olarak sık sık tekrarlayın.
7. Meditasyon.
İnsanlar zihinlerini kontrol etmek, stresten kurtulmak ve sakinleşmek için meditasyon yapıyorlar. Meditasyon sayesinde keşişler düşünce ve duygularını tamamen kontrol altına alırlar. Bu, Dalai Lama’yı ve takipçilerini araştıran bilim insanları tarafından da kanıtlanmıştır. Zor bir durumda artık korkmayacağınızı veya üzülmeyeceğinizi hayal edin. Böylece kendinizden emin ve iyimser olacaksınız. Eğer meditasyon yaparsanız tüm bunlar mümkün.